Noutati - Intrebari frecvente - Glosar HIV - Adrese utile - Forum - Legaturi virtuale - Contact
 
Informatii despre HIV/SIDA  
Cine sunt HIV si SIDA?
File de istorie
Despre origini
HIV / SIDA in cifre
Cum se transmite virusul?
Cand ma expun riscului de infectare?
Cum nu se transmite?
Cum evolueaza Infectia cu HIV
Exista tratament...?
Se poate preveni
Exista precautii... universale
... si reguli, destul de generale, de educatie

Interactiv  
Testati-va cunostintele

Organizatii
nationale / internationale
 
Compartimentul pentru monitorizarea si evaluarea infectiei HIV/SIDA in Romania

Programul Natiunilor Unite pentru SIDA

Fondul Global de Combatere a HIV/SIDA, Tuberculozei si Malariei.

Unitatea de Management a proiectului Fondului Global si Bancii Mondiale (UMP) în România
Glosar HIV

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Y Z

Adenopatie: Cresterea in volum a ganglionilor limfatici

Aderenta (la tratament): Masura in care comportamentul unui pacient coincide cu planul de ingrijire a sanatatii sale (tratament medicamentos, restrictii alimentare etc).

Anorexie: Scaderea marcata sau pierderea apetitului

Anticorpi: Substante specifice sintetizate de limfocite pentru a distruge sau a neutraliza agentii patogeni (bacterii, virusuri etc)

Antigen: Substanta straina care patrunde intr-un organism si care provoaca o reactie imunitara, care se traduce prin producerea de proteine specifice dotate cu proprietati defensive (anticorpi)

Antiretroviral: Medicamente care blocheaza virusul putin dupa intrarea sa in celula si care joaca un rol de scut protector pentru celulele neinfectate

Antiviral: Substanta sau medicament destinat tratamentului impotriva unui virus

Asimptomatic: Adjectiv folosit pentru a desemna pe seropozitivii la care infectia cu HIV este latenta, adica fara nici o manifestare aparenta (fara semne clinice)

Autotransfuzie: Transfuzia la o persoana a propriului sange prelevat inaintea unei interventii chirurgicale sangerande sau stocat in prealabil in vederea unei operatii

CD4: Proteina situata la suprafata unor celule, in special a limfocitelor T4. HIV foloseste aceasta molecula pentru a patrunde in celula. Se foloseste, de asemenea, termenul de CD4 pentru a defini insesi limfocitele T4.

CD8: Proteina situata la suprafata unor celule, indeosebi a limfocitelor T8. Se foloseste, de asemenea, termenul pentru a denumi insesi limfocitele T8.

Candidoza : Infectie fungica (provocata de ciuperci) des intalnita la persoanele infectate cu HIV si localizata la nivelul cavitatii bucale, a esofagului, vaginului etc.

Clamidoza : Una dintre cele mai frecvente infectii cu transmitere sexuala provocata de bacteria Chlamydia trachomatis . Simptomele aceste infectii pot fi senzatii de arsura simtita in timpul urinarii, scurgeri din penis sau vagin. Chlamydia mai poate provoca infectii ale gatului, ale anusului sau ale ochilor. La multe persoane, indeosebi la femei, infectia nu are simptome.

Complianta: Atitudine generala a unui pacient in cursul tratamentului. Ea consta in urmarirea cu strictete a recomandarilor privind vizitele la medic si luarea medicamentelor.

Citomegalovirus (CMV) : Virus din familia herpes-virusului, care se poate transmite prin raporturi sexuale si, in timpul sarcinii, de la mama la copil. Infectia este, deseori, asimptomatica si se poate reactiva la persoanele seropozitive imunodeprimate, antrenand maifestari neurologice, pulmonare, intestinale si retinite.

Depresie : Stare psihica ce se manifesta prin pesimism, oboseala, descurajare, ganduri negative, uneori anxietate

Disfagie: Dificultatea de a inghiti si, prin extensie, orice anomalie a trecerii alimentelor pana la intrarea in stomac.

Efecte secundare: Manifestari fizice sau biologice indezirabile provocate de un medicament.

ELISA (Enzyme-Linked Immuno-Sorbent Assay): Tehnica folosita pentru detectarea anticorpilor antibacterieni sau anitivirali. Aceasta tehnica este folosita si pentru detectarea anticorpilor anti-HIV.

Etiologie: Studiul factorilor care cauzeaza o maladie.

"Fereastra imunologica" : Perioada de timp care trece de la momentul infectarii cu un anumit agent infectios pana la producerea de catre organism a anticorpilor specifici pentru acel agent infectios. In cazul HIV perioada este de pana la 3 - 6 luni de la momentul infectarii, perioada in care persoana nu poate fi depistata ca fiind HIV+ prin testele serologice obisnuite.

Fobie : Frica irationala, obsedanta, fata de unele obiecte, fiinte, acte sau situatii (ex. claustrofobia este frica de spatii inchise).

Ganglioni limfatici: Organe mici, constituite, mai ales, din limfocite. Ei apartin sistemului imunitar, sunt repartizati in tot corpul si servesc drept santinela in caz de agresiune a organismului.

Gonoreea : Infectie cu transmitere sexuala provocata de bacteria Neisseria gonorrhoeae . Netratata duce la complicatii cum ar fi artrite, dermatite, boli de inima si ale aparatului genital. Se poate transmite la copil in timpul nasterii.

HAART (Higly Activ Antiretroviral Therapy) : tratament antiretroviral foarte activ - termen folosit pentru a desemna o politerapie destinata sa obtina un efect maxim asupra incarcaturii virale.

Hemoragie: Scurgere importanta de sange, datorata rupturii unui vas sangvin sau unor tulburari de coagulare.

Hepatita : Inflamatie a ficatului, datorata, mai ales, virusurilor, alcoolului sau medicamentelor.

HIV (Human Immunodeficiency Virus) : Virusul imunodeficientei umane, care a fost izolat in anul 1983 la Institutul Pasteur din Paris. Este un retrovirus din familia lentivirus. Au fost iyolate mai multe tulpini: HIV-1, cel mai raspandit, si HIV-2, la subectii infectati in special in Africa Occidentala.

IDR (Intradermo-reaction) : test cutanat cu tuberculina, care permite depistarea subiectilor purtatori de bacili tuberculosi. Acest test se face tuturor persoanelor seropozitive HIV.

Imunitate: Ansamblul mijloacelor de aparare a organismului impotriva infectiilor. Imunitatea poate fi partiala sau totala, temporara sau definitiva. Se mai foloseste termenul de "imunitate" pentru a desemna ansamblul sistemului imunitar.

Imunoterapie: Tratament impotriva unei deficiente a sistemului imunitar.

Imunodeficienta: Diminuarea si, uneori, disparitia apararii imunitare a organismului. Infectia cu HIV conduce la o stare de imunodeficienta.

Infectare: Patrunderea si multiplicarea unor microorganisme (paraziti, microbi, virusuri, bacterii) in tesuturi. Chiar daca nu determina semne si simptome clinice, un organism infectat se caracterizeaza prin distrugerea celulelor prin mecanisme metabolice de actiune, replicare celulara sau anticorpi. Persoanele sunt infectate cu HIV.

Infectie oportunista: Infectie al carei agent responsabil este, in mod normal, inofensiv pentru o persoana al carei sistem imunitar este intact, dar care devine agresiv la o persoana imunodeprimata

Infestare: Contaminare (la exterior) a unui organism cu paraziti vegetali sau animali, ducand la aparitia starii patologice.

Inhibitori de fuziune : Molecule (regasite in medicamente antiretrovirale) capabile sa impiedice fuziunea dintre anvelopa HIV si membrana celulara a limfocitelor.

Inhibitori de revers-transcriptaza : Medicamete antiretrovirale care au ca tinta transcriptaza inversa, adica enzima HIV, care ii permite sati transcrie ARN an ADN si sa se integreze in celula vie. Exista doua tipuri de inhibitori ai transcriptazei inverse: INTI (inhibitori nucleozidici ai transcriptazei inverse) si INNTI (inhibitori nonnucleozidici ai transcriptayei inverse). Printre primele medicamente din aceasta clasa a fost AZT.

Inhibitori de proteaza (IP) : Medicamente antireterovirale care au ca tinta proteaza, enzima a HIV. Cand proteaza este blocata, noile virusuri produse nu mai pot infecta alte celule.

IV (intravenoasa) : Injectie facuta intr-o vena cu un ac sau cu un cateter mic.

Incarcatura virala: Incarcatura virala plasmatica corespunde numarului de particule virale continute intr-un esantion de sange. In cazul HIV, ea este din ce in ce mai folosita ca marca in urmarirea progresului maladiei si pentru a masura eficacitatea tratamentelor.

Latenta: Perioada in timpul careia un virus, de exemplu HIV, a patruns intr-o celula si in genomul sau, fara a se replica.

Letal : Care antreneaza moartea.

Leucocite: Nume dat diferitelor globule albe prezente in sange.

Limfocite: Tip de globule albe, cu un singur nucleu, de talie mica, produse de tesuturile limfatice, specializate in apararea imunitara a organismului. Exista doua feluri de limfocite, limfocitele T si limfocitele B, care sunt indeosebi producatoare de anticorpi.

Limfocite CD4: Un tip de celule care se gasesc in sange, cunoscute sub numele de limfocite T. Cand sistemul imunitar functioneaza normal, limfocitele CD4 protejeaza organismul identificand si distrugand virusurile si bacteriile. HIV patrunde si se multiplica in interiorul celulelor CD4, distrugand sistemul imunitar si ducand, in final, la SIDA.

Limfom : Orice tumora, adesea maligna, constituita prin proliferarea unui tesut limfoid.

Lipoatrofie/Lipodistrofie : Acesta denumire desemneaza mai multe sindroame diferite, care se pot asocia si care corespund unor tulburari de metabolism ale grasimilor. Pe de o parte, pierderea masei grase sau lipoatrofie , care afecteza indeosebi fata, membrele superioare si inferioare, fesele, iar pe de alta parte o obezitate a trunchiului cu grasime periviscerala, a unei hipertrofii mamare si a unei mase grase la nivelul cefei (lipodistrofie). Dislipidemia (anomalie a lipidelor sangvine) este, uneori, inclusa in termenul de lipodistrofie. Ea este pusa in evidenta prin bilantul lipidic cu dozaj al colesterolului si al trigliceridelor in sange.

Lubrifiant: Substanta introdusa intre doua suprafete pentru a micsora frecarea dintre ele.

Lubrifiant sexual: Lubrifiant folosit pentru a creste placerea sau a reduce durerea in timpul activitatii sexuale.

Maladie : Orice alterare a starii de sanatate; boala.

Maladie infectioasa : Orice conditie in care exista o alterare notabila a unei functii a organismului, provocata de un microorganism.

Meningita: Orice inflamatie a meningelor care poate fi cerebrala, spinala sau cerebrospinala.

Mutatie : Schimbarea partiala a materialului genetic. Orice modificare intr+o secbventa ADN este o mutatie. In cazul HIV si in general, in cazul tuturor retrovirusurilor, este foarte importanta deoarece se poate modifica, astfel, sensibilitatea virusului la medicamentele antiretrovirale (mutatiile de rezistenta).

Naivi : bolnavi seropozitivi care ju au mai fost deloc tratati inainte, nici cu unul sau mai multe medicamente. Exista protocoale care se aplica numai pacientilor naivi,

Neuropatie: Orice afectiune a sistemului nervos central sau periferic.

Nutritie : Ansamblul proceselor prin care organismele vii folosesc alimentele pentru a-si asigura viata, cresterea, functionarea organelor si producerea energiei. Este, de asemenea, stiinta consacrata studiului alimentelor si valorii lor nutritionale.

Prevalenta: Numar de cazuri ale unei maladii, intr-o populatie anume, de la inceputul contagiunii. In infectia cu HIV, inseamna numarul de cazuri de persoane contaminate de la inceputul epidemiei intr-o anumita tara.

Prevenire primara si secundara : prevenirea consta in ansamblu de masuri care permit evitarea aparitiei, a agravarii si a extinderii unor boli. Prevenirea primara consta in evitarea oricaror contaminari, iar prevenirea secundara presupune a nu contamina alte persoane.

Prezervativ : Manson de cauciuc, suplu si extensibil, aplicat pe penis pentru un raport sexual, in scop contraceptiv sau de aparare contra bolilor cu transmitere sexuala

Prezervativ feminin : Dispozitiv de cauciuc de diferite forme, menit sa izoleze orificiul cervical al uterului impotriva penetrarii spermatozoizilor in timpul actului sexual.

Primoinfectie: Desemneaza perioada in timpul careia un subiect este pentru prima oara in contact cu un microorganism dat. Acest termen corespunde perioadei de invadare a organismului cu HIV. O primoinfectie poate fi simptomatica sau asimptomatica.

Prurit : senzatie spontana de mancarime la nivelul pielii sau al mucoaselor.

Rezistenta : Ineficacitatea unui medicament asupra unei infectii. Rezistenta la medicamente corespunde aptitudinii unui microorganism sau a unui parazit de a supravietui si chiar de a se reproduce in prezenta lor, in timp ce acesta ar trebui, in mod normal, sa le distruga sau sa impiedice multiplicarea lor.

Sanctuar : compartiment celular sau al unui tesut in care un virus este susceptibil sa scape efectelor medicamentelor si sa ramana acolo in stare latenta, adica fara replicare (ganglioni, organe genitale)

Sarcom: Tumora maligna formata in tesutul conjunctiv sau in tesuturi care deriva din acesta.

Seroconversie : Perioada din cadrul unei maladii infectioase in timpul careia anticorpii apar suficient in sange pentru a putea fi dozati. Acesta perioada intre contaminare si aparitia anticorpilor este de durata variabila (zile, saptamani, luni), in functie de infectie. O persoana devine atunci "seropozitiva" pentru agentul infectios cercetat. Seroconversia, priveste toate infectiile care provoaca fabricare de anticorpi.

Seropozitiv: Se spune despre un subiect al carui ser contine anticorpi indreptati impotriva unui agent infectios precis (Toxoplasma, Rubeola, HIV). In practica, in timpul unei depistari HIV, cand serologia este pozitiva, subiectul este numit seropozitiv, adica poseda anticorpi contra HIV si, deci, este purtator al virusului.

SIDA : Ultimul stadiu si cel mai grav dintr-un spectru larg de afectiuni ascociate infectiei cu HIV. Pe fondul imunodeficientei severe, apar o serie de infectii sau tumori (boli definitorii SIDA cum ar fi: toxoplasmoza cerebrala, limfoamele, encefalopatia HIV etc) rezistente la tratament, cantonate la nivelul diferitelor organe si sisiteme.

Sifilis : Maladie cauzata de Treponema pallidum , transmisa in general pe cale sexuala, de la mama la fat, uneori si in mod accidental (patrunderea treponemei printr-o plaga a pielii). Netratat sifilisul evolueaza intr-un timp destul de lung (ani) detreminand in final afectare cerebrala si chiar moartea. Se poate depista serologic si trata cu penicilina.

Simptom : Manifestare, in raport cu o maladie, perceputa subiectiv de pacientul insusi in mod diferit de semnele clinice analizate de medic.

Sindrom: Ansamblu de semne care caracterizeaza una sau mai multe boli.

Sistem imunitar: Ansamblu de celule ale organismului, prezente in sange sau regrupate in organe, care intervin mai ales in timpul reactiilor de aparare impotriva bacteriilor, virusilor, ciupercilor etc. Exemple: ganglioni limfatici, splina, globule albe (in special limfocitele).

SNC: Sistem Nervos Central - masa de tesut compusa din materie alba si cenusie, care formeaya creerul si maduva spinarii.

Studiu Clinic : Metoda de studiu al unui nou tratament in comparatie cu cel clasic de referinta sau cu absenta tratamentului.

Toleranta: Atitudine a organismului de a suporta fara simptome morbide actiunea unui medicament, a unui agent chimic sau fizic particular. In sens farmacologic, termenul defineste capacitatea dobandita progresiv de a suporta doze crescute ale unui produs.

Toxoplasmoza : Infectie produsa de un protozoar numit Toxoplasma gondii , si care se localizeaza, in general, la nivelul sistemului nervos central si cauzeaaz encefalita (inflamarea, tumefierea creirului).

Tuberculoza (TB sau TBC) : Infectie provocata de un bacil din familia micobacteriilor, Mycobacterium tuberculosis , numit si Bacilul lui Koch . Tuberculoza pulmonara si cea extrapulmonara sunt considerate infectii oportuniste sau coinfectii HIV/TB.

Vaccin : Preparat care permite prevenirea de infectii microbiene, virale sau parazitare.

VHB : Virusul hepatitei B

VHC : Virusul hepatitei C

Viremie : Prezenta unor virusuri in sange. Se masoara prin cuantificarea incarcaturii virale.

Virus: Parazit al celulei, care, pentru a se multiplica, foloseste elementele ei componente; el este capabil sa provoace o maladie; compus din acizi nucleici inconjurati de o anvelopa numita capsida.

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Y Z

  Resurse pentru profesionisti
 
"Informare si sensibilizare in problematica HIV/SIDA. - . Manual pentru uz didactic"

"Informare si sensibilizare in problematica HIV/SIDA.. - Ghid pentru serviciile de asistenta sociala "

  Sondaj
Crezi ca stii suficient de multe despre HIV/SIDA?
DA NU


Partenerii nostri:


Fundatia Romanian Children's Appeal

Guvernul Republicii Irlanda, Departamentul Development Cooperation Ireland