Noutati - Intrebari frecvente - Glosar HIV - Adrese utile - Forum - Legaturi virtuale - Contact
 
Informatii despre HIV/SIDA  
Cine sunt HIV si SIDA?
File de istorie
Despre origini
HIV / SIDA in cifre
Cum se transmite virusul?
Cand ma expun riscului de infectare?
Cum nu se transmite?
Cum evolueaza Infectia cu HIV
Exista tratament...?
Se poate preveni
Exista precautii... universale
... si reguli, destul de generale, de educatie

Interactiv  
Testati-va cunostintele

Organizatii
nationale / internationale
 
Compartimentul pentru monitorizarea si evaluarea infectiei HIV/SIDA in Romania

Programul Natiunilor Unite pentru SIDA

Fondul Global de Combatere a HIV/SIDA, Tuberculozei si Malariei.

Unitatea de Management a proiectului Fondului Global si Bancii Mondiale (UMP) în România
Informatii despre HIV/SIDA - Origini

De unde au aparut HIV si SIDA?

Ipoteze

Exista mai multe ipoteze privind aparitia HIV, dar nici una dintre acestea nu poate fi confirmata în totalitate. Dintre acestea amintim: ipoteza originii africane, ipoteza originii naturale, ipoteza originii de laborator.

De asemenea, este posibil ca un anumit virus care determina boli asemanatoare la diferite specii animale, prin mutatii genetice succesive, sa fi devenit agresiv asupra speciei umane.

Ipoteza originii africane. Zairul a fost considerat locul de origine al HIV si a fost prima tara africana care a invitat la cercetare în acest sens.

Primii africani cu SIDA raportati, au fost zairezi care traiau în Belgia si faceau parte din înalta societate. Facându-se cercetari în Zair, au fost depistate 38 de cazuri în timp foarte scurt. Bazându-se pe acest numar, calculele statistice au sugerat în 1983, ca rata persoanelor infectate anual ar fi de 170 de cazuri la 1 milion. Extrapolând datele s-a concluzionat ca milioane de africani vor muri în urmatorii ani. La acea data, testele ELISA pentru HIV nu erau înca în uz, deci relevanta datelor statistice poate fi contestata.

În cautarea originii acestui virus, s-au facut o serie de teste pe animale. Descoperirea unui virus asemanator ca structura cu virusul HIV, la o specie de maimuta africana (numita maimuta verde sau Cercopithecus aethiopis ), indicau probabilitatea provenientei virusului de la aceasta . Totusi, maimutele afectate de acest virus nu dezvolta SIDA, ci o alta boala care a fost numita SAIDS - SIDA simiana.

Ipoteza originii naturale. În literatura medicala americana si europeana au fost descrise cazuri datând din jurul anului 1900, cu o simptomatologie foarte asemanatoare tabloului clinic al SIDA. Astfel de cazuri sugereaza ca virusul HIV ar fi putut exista cu câteva decenii înainte de declansarea actualei epidemii.

Exista doua tipuri de explicatii privind extinderea numarului de cazuri. Una dintre ele sugereaza existenta unei tulpini mai virulente a virusului HIV aparuta ca urmare a mutatiilor genetice întâmplatoare ale unor tulpini mai putin active. O alta explicatie atribuie extinderea epidemiei unor factori de natura sociologica cum ar fi: modificarile culturale si comportamentale aparute în ultimele decenii (extinderea utilizarii drogurilor intravenoase, multiparteneriatul heterosexual si homosexual), cresterea mobilitatii populatiei.

Ipoteza originii de laborator . Conform acestei ipoteze acest virus a fost produs de om în laborator. Armata americana a sponsorizat numeroase cercetari în acest sens, dar rezultatele acestora nu au aparut în literatura stiintifica, care nu accepta aceasta posibilitate. În literatura de specialitate se subliniaza faptul ca HIV nu are calitati de arma biologica pentru ca: se transmite cu dificultate, evolueaza lent si este foarte greu de eliminat.

Raportarile diferitelor tari sufera de lipsa de acuratete, iar extinderea infectiei s-a putut produce prin intermediul marilor deplasari de populatie si a fost favorizata de prostitutie si de homosexualitate.

  Resurse pentru profesionisti
 
"Informare si sensibilizare in problematica HIV/SIDA. - . Manual pentru uz didactic"

"Informare si sensibilizare in problematica HIV/SIDA.. - Ghid pentru serviciile de asistenta sociala "

  Sondaj
Crezi ca stii suficient de multe despre HIV/SIDA?
DA NU


Partenerii nostri:


Fundatia Romanian Children's Appeal

Guvernul Republicii Irlanda, Departamentul Development Cooperation Ireland