Noutati - Intrebari frecvente - Glosar HIV - Adrese utile - Forum - Legaturi virtuale - Contact
 
Informatii despre HIV/SIDA  
Cine sunt HIV si SIDA?
File de istorie
Despre origini
HIV / SIDA in cifre
Cum se transmite virusul?
Cand ma expun riscului de infectare?
Cum nu se transmite?
Cum evolueaza Infectia cu HIV
Exista tratament...?
Se poate preveni
Exista precautii... universale
... si reguli, destul de generale, de educatie

Interactiv  
Testati-va cunostintele

Organizatii
nationale / internationale
 
Compartimentul pentru monitorizarea si evaluarea infectiei HIV/SIDA in Romania

Programul Natiunilor Unite pentru SIDA

Fondul Global de Combatere a HIV/SIDA, Tuberculozei si Malariei.

Unitatea de Management a proiectului Fondului Global si Bancii Mondiale (UMP) în România
Informatii despre HIV/SIDA - Precautii universale

Acestea reprezinta un ghid de norme elementare antiepidemice. Ele se aplica ori de câte ori se intra în contact cu lichide biologice cum sunt: sângele, sperma, secretiile vaginale si alte lichide (cefalorahidian, pericardic, pleural, amniotic etc).

Produsele biologice pentru care nu se aplica precautiile universale (daca nu contin sânge) sunt: saliva, lacrimile, sudoarea, sputa, secretiile nazale, varsaturile, urina si fecalele.

În scoala este important sa se evite contactul cu sângele care reprezinta principala sursa a multor agenti patogeni.

Se prezinta în continuare precautiile universale adaptate pentru colectivitatile scolare:

  • Spalarea mâinilor cu apa si sapun dupa contactul cu sângele sau alte produse biologice este cea mai simpla si mai sigura protectie.
  • Taieturile si zgârieturile se acopera cu un bandaj provizoriu pâna la acordarea îngrijirilor de specialitate. Este indicat ca fiecare sa-si îngrijeasca, pe cât se poate, singur ranile. Copilul poate face acest lucru daca este învatat.
  • Se utilizeaza materiale absorbante de unica folosinta pentru oprirea sângerarilor (servetele sau batiste de hârtie).
  • Se utilizeaza manusi de unica folosinta atunci când se intra în contact cu sângele, mai ales daca la nivelul mâinilor sunt prezente leziuni sau daca este o cantitate mare de sânge. Este necesara spalarea mâinilor imediat dupa scoaterea manusilor.
  • Suprafetele murdarite cu sânge se spala imediat cu apa si detergent si se dezinfecteaza cu dezinfectant. Cloramina 5% trebuie sa persiste 20-30 min pe suprafete.
  • Îmbracamintea murdara de sânge se pune separat de celelalte haine pâna la spalarea cu apa si detergent. Înainte de spalare este recomandata clorinarea.
  • Cârpele de curatenie folosite la stergerea sângelui, manusile de unica folosinta, vata, bandajele îmbibate de sânge se pun într-un sac de plastic si se incinereaza. Daca acest lucru nu este posibil se recomanda stropirea lor din abundenta cu dezinfectant si aruncarea lor astfel încât sa se împiedice o posibila recuperare.

Prin folosirea precautiilor universale se poate împiedica transmiterea nu numai a virusului imunodeficientei umane, ci si a altor numerosi agenti patogeni (virusurile hepatitei B si C).

În fiecare clasa trebuie sa existe o mica trusa cu materiale igienico-sanitare de unica folosinta pentru acordarea unui minim prim ajutor. Fiecare elev sau profesor trebuie educat si încurajat sa-si îngrijeasca rana proprie atunci când este posibil.

HIV este un virus sensibil în afara organismului. El nu poate supravietui la temperaturi constante mai mari de 56ºC, timp de 30 de minute. Dezinfectanti chimici eficienti în inactivarea HIV sunt: hipocloritul de sodiu, cloramina, apa oxigenata etc.

Razele ultraviolete si ionizante nu inactiveaza HIV, dar sterilizarea si dezinfectia standard, care se fac în mod obisnuit si pentru echipamentul medical, sunt active si asupra HIV.

  Resurse pentru profesionisti
 
"Informare si sensibilizare in problematica HIV/SIDA. - . Manual pentru uz didactic"

"Informare si sensibilizare in problematica HIV/SIDA.. - Ghid pentru serviciile de asistenta sociala "

  Sondaj
Crezi ca stii suficient de multe despre HIV/SIDA?
DA NU


Partenerii nostri:


Fundatia Romanian Children's Appeal

Guvernul Republicii Irlanda, Departamentul Development Cooperation Ireland