Noutati - Intrebari frecvente - Glosar HIV - Adrese utile - Forum - Legaturi virtuale - Contact
 
Informatii despre HIV/SIDA  
Cine sunt HIV si SIDA?
File de istorie
Despre origini
HIV / SIDA in cifre
Cum se transmite virusul?
Cand ma expun riscului de infectare?
Cum nu se transmite?
Cum evolueaza Infectia cu HIV
Exista tratament...?
Se poate preveni
Exista precautii... universale
... si reguli, destul de generale, de educatie

Interactiv  
Testati-va cunostintele

Organizatii
nationale / internationale
 
Compartimentul pentru monitorizarea si evaluarea infectiei HIV/SIDA in Romania

Programul Natiunilor Unite pentru SIDA

Fondul Global de Combatere a HIV/SIDA, Tuberculozei si Malariei.

Unitatea de Management a proiectului Fondului Global si Bancii Mondiale (UMP) în România
Informatii despre HIV/SIDA - Tratament

Pâna în prezent nu s-a descoperit un tratament care sa vindece infectia cu HIV. Totusi, în ultimii 15 ani s-au descoperit numeroase medicamente ce pot lupta cu virusul HIV. Aceste medicamente specifice se numesc antiretrovirale si actioneaza direct asupra virusului, împiedicând multiplicarea lui si permitând astfel organismului sa-si refaca pentru un timp imunitatea. Tratamentul antiretroviral trebuie urmat cu rigurozitate (zilnic si pe toata durata vietii), întreruperile ducând la compromiterea schemei respective de tratament. De asemenea, exista tratamente pentru prevenirea si tratarea infectiilor oportuniste. Medicamentele antiretrovirale au redus mortalitatea cauzata de aceasta maladie, cu peste 80%. Introducerea tratamentului cu combinatii de medicamente din clase diferite, numite Highly Active Antiretroviral Therapy (HAART) în 1997, a însemnat cresterea duratei de viata, în medie, cam cu zece ani pentru noua din zece persoane infectate, indiferent de vârsta când au fost infectate.

Sub astfel de regimuri terapeutice s-a înregistrat negativarea virusologica a unor pacienti. Aceasta înseamna ca, prin metodele actuale de masurare a cantitatii de virus în sânge, nu s-a mai putut detecta prezenta virusului, desi el ramâne cantonat în ganglionii limfatici, ficat etc. (pacientul ramâne în continuare HIV pozitiv).

Dincolo de acest tratament medicamentos, este foarte important regimul igienico-dietetic si stilul de viata ce pot întârzia sau grabi evolutia infectiei.

În cercetarile actuale se merge pe doua directii: una pentru descoperirea unui tratament care sa vindece aceasta boala si, cea de-a doua directie de cercetare, pentru crearea unui vaccin eficient în prevenirea infectarii cu HIV.

Pentru crearea unui tratament eficient se încearca descoperirea unei posibilitati de a opri multiplicarea virusului. Exista deja unele studii care au demonstrat existenta în organismul uman a unor proteine secretate de un anumit tip de limfocite (T8-CD8), care încetinesc evolutia virusului. S-a demonstrat, de asemenea, ca aceste proteine nu sunt secretate într-o cantitate suficienta pentru a elimina definitiv virusul. Cum actioneaza concret aceste proteine si cum pot fi ele folosite pentru crearea unor medicamente nu se stie înca. Cercetarile în acest sens continua. Munca este foarte laborioasa si poate dura mai multi ani fiind, de asemenea, si foarte costisitoare.

În ceea ce priveste dezvoltarea unui vaccin HIV, dificultatea consta în variabilitatea extrema a virusului, care face din el o tinta complexa. D in punct de vedere structural, HIV prezinta mai multe variatii, fiind cunoscute mai multe subtipuri de virus: HIV-1 care e principala cauza de infectie în întreaga lume si HIV-2 întâlnit cu precadere în Africa Vestica. Sunt, de asemenea, cel putin 9 subtipuri diferite de HIV-1. În America de Nord si Europa de Vest predomina subtipul B. India, China , Africa de Sud prezinta subtipul C. Africa Centrala are un amestec de subtipuri. Cu aceasta variabilitate este neclar daca un singur vaccin ar fi eficient împotriva tuturor tipurilor existente.

Chiar si în cazul unui singur individ infectat, HIV are capacitatea de a se schimba sau de a suferi mutatii adaptându-se rapid tratamentului cu antiretrovirale sau raspunsului imunitar al organismului. Fiecare mutatie determina aparitia unui virus cu o forma putin diferita de cea anterioara. În acest mod HIV a dezvoltat mecanisme de evitare a raspunsului la medicamente.
  Resurse pentru profesionisti
 
"Informare si sensibilizare in problematica HIV/SIDA. - . Manual pentru uz didactic"

"Informare si sensibilizare in problematica HIV/SIDA.. - Ghid pentru serviciile de asistenta sociala "

  Sondaj
Crezi ca stii suficient de multe despre HIV/SIDA?
DA NU


Partenerii nostri:


Fundatia Romanian Children's Appeal

Guvernul Republicii Irlanda, Departamentul Development Cooperation Ireland