Noutati - Intrebari frecvente - Glosar HIV - Adrese utile - Forum - Legaturi virtuale - Contact
 
Informatii despre HIV/SIDA  
Cine sunt HIV si SIDA?
File de istorie
Despre origini
HIV / SIDA in cifre
Cum se transmite virusul?
Cand ma expun riscului de infectare?
Cum nu se transmite?
Cum evolueaza Infectia cu HIV
Exista tratament...?
Se poate preveni
Exista precautii... universale
... si reguli, destul de generale, de educatie

Interactiv  
Testati-va cunostintele

Organizatii
nationale / internationale
 
Compartimentul pentru monitorizarea si evaluarea infectiei HIV/SIDA in Romania

Programul Natiunilor Unite pentru SIDA

Fondul Global de Combatere a HIV/SIDA, Tuberculozei si Malariei.

Unitatea de Management a proiectului Fondului Global si Bancii Mondiale (UMP) în România
Intrebari frecvente
Te poti infecta în timpul masturbarii?

Nu te poti infecta în timpul masturbarii. Masturbarea înseamna provocarea de orgasm prin excitarea manuala a organelor genitale externe.

Ce sunt sperma si lichidul vaginal?

Sperma este o substanta lichida cu compozitie complexa, secretata de glandele sexuale masculine care contine ca elemente esentiale spermatozoizii. (spermatozoidul = celula sexuala mobila a organismului animal sau vegetal mascul).

La ce vârsta trebuie sa începem viata sexuala?

Începerea vietii sexuale este strâns legata de un anumit nivel al maturizarii fizice si psihice iar acest lucru se întâmpla, de obicei, dupa vârsta de 18 ani.

Daca începi viata sexuala prea devreme se pot produce modificari ale corpului într-un moment în care acesta nu este pregatit?

Tu esti cel care decide când îti începi viata sexuala si nu trebuie sa te lasi influentat de povestile altora.

Daca ai facut sex neprotejat înseamna neaparat ca te-ai infectat?

Nu înseamna neaparat ca te-ai infectat pentru ca poate ai avut noroc dar daca insisti s-ar putea "sa se prinda"!

Când faci sex pentru prima data este obligatoriu ca partenerul sa aiba prezervativ?

Este obligatoriu sa-l ai si sa-l si folosesti întrucât nu poti sti daca partenerul tau este infectat sau nu. Buna cunoastere a unei persoane nu ofera garantia sanatatii ei. Singura garantie o reprezinta testarea HIV.

Unde se face testul HIV ?
  • Spitalul Clinic de Boli Infectioase "Dr. Victor Babes", Sos. Mihai Bravu Nr. 281, Bucuresti, Tel.:323 41 10, interior 176.
  • Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals", Str. Grozovici Nr.1,Bucuresti, Tel.: 210 50 70, interior 4189
  • Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului "Alfred Rusescu", B-dul. Lacul Tei Nr. 120, Bucuresti, Tel.: 242 2713, interior 152
  • Institutul "Cantacuzino" Splaiul Independentei nr. 3, tel 411 3340
  • Centrul de Testare si Consiliere HIV/SIDA, str. Cobalcescu,nr.2, sector1, Bucuresti
Cum se poate face testul fara sa stie nimeni ?

Exista doua tipuri de testari: cea confidentiala si cea anonima . Testarea confidentiala presupune cunoasterea datelor personale ale celui care se testeaza iar în cazul testarii anonime, nu exista obligatia furnizarii acestor date, în schimb se va aloca un numar fiecarei probe de sânge prelevat. În ambele cazuri rezultatul va fi comunicat personal (nu prin telefon sau scrisori) si este confidential.

Cât de mare este riscul de a te infecta cu virusul HIV de la toaleta publica ?

Nu exista riscul de a te infecta cu virusul HIV de la toaleta publica.

Sifilisul este un pas catre SIDA ?

NU! Sifilisul este o alta boala cu transmitere sexuala produsa de o bacterie. Aceasta boala îi afecteaza atât pe baieti cât si pe fete; ea evolueaza foarte lent trecând prin mai multe faze. Netratat, sifilisul poate ataca inima, creierul sau maduva spinarii.

Pot sa transmita tântarii HIV de la o persoana la alta?

Nu. HIV nu poate supravietui în afara organismului uman. Iar tântarii nu injecteaza sânge ci ei sug sânge.

Se poate transmite HIV prin intermediul lamelor de barbierit si al altor ustensile ascutite?

Exista un risc foarte scazut – în situatii în care o lama este folosita foarte repede pentru a face incizii sau taieturi pe mai multi oameni unul dupa celalalt, fara a o spala, exista risc. Este mai igienic/indicat sa sterilizam instrumentele ascutite prin fierbere, sau sa folosim o lama noua sau un aparat de barbierit nou. Cât despre utilizarea aparatelor de ras pentru a rade sau taia parul—daca un aparat de barbierit este acoperit de sânge, probabil ca nu îl veti folosi sau macar îl veti spala bine.

Pot contracta HIV atingând pe cineva care are o rana sau o infectie deschisa?

Nu. Doar daca cineva este plin de sânge si dumneavoastra sunteti ranit serios si aveti rani deschise, exista risc. Pielea va protejeaza împotriva infectiilor. Daca sângerati, sângele curge în afara, nu curge nimic înauntru, în fluxul sanguin! In cazul în care îngrijiti o persoana seropozitiva HIV si acea persoana sângereaza, pentru o buna igiena este indicat sa folositi manusi chirurgicale si sa va spalati bine pe mâini înainte si dupa.

Cât de mult poti trai cu HIV?

Acest lucru este influentat de multe aspecte. Daca aveti o stare buna a sanatatii, mâncati bine si aveti sprijinul familiei si al prietenilor, puteti trai multi ani fara probleme. Daca aveti acces la tratament anti-retroviral si va luati medicamentele constant, puteti trai si mai multi ani. Tineti cont de faptul ca HIV si SIDA sunt lucruri diferite. Cu HIV puteti avea o stare buna a sanatatii, dar aveti virusul în organism. Stadiul SIDA înseamna ca sistemul dumneavoastra imunitar este slabit si este posibil sa aveti o serie de infectii oportuniste. Este important sa tratati aceste infectii eficient si din timp. Tineti minte ca aflarea diagnosticului pozitiv HIV nu este o condamnare la moarte.

Este adevarat ca prezervativul nu este cu adevarat sigur?

Daca sunt folosite corect, prezervativele ofera 98% protectie împotriva HIV si a sarcinii. Virusul nu poate trece prin prezervativ. Asigurati-va ca prezervativul nu este expirat si tineti-l într-un loc racoros. Nu utilizati lubrifianti pe baza de vaselina sau ulei, deoarece acestea fac ca prezervativul sa se rupa în timpul utilizarii. Nu folositi niciodata mai multe prezervative odata, deoarece frecarea le face sa se rupa!

Exista o cale de vindecare pentru HIV?

Nu exista vindecare, dar exista în schimb din ce în ce mai multe tipuri de tratament disponibile, tratamente care încetinesc si reduc impactul HIV. Aceste medicamente se numesc medicamente anti-retrovirale sau ARV.  Tratamentul ARV este disponibil si în România, iar oamenii trebuie sa stie ca a fi seropozitiv HIV nu înseamna ca esti condamnat la moarte. Numeroase companii farmaceutice încearca sa convinga guvernele lumii sa faca tratamentul ARV disponibil si gratuit pentru toata lumea. Cereti mai multe informatii la clinica la care sunteti arondati.

Persoanele seropozitive prezinta vreun semn specific?

NU, nu poti recunoaste o persoana seropozitiva dupa anumite semne.

Exista vreo metoda contraceptiva care sa asigure 100% protectie impotriva infectarii cu HIV/SIDA

NU, nu este nici o metoda contraceptiva care sa asigure o protectie de 100% impotriva infectarii cu HIV/SIDA, insa cea mai eficienta este prezervativul. 100% sigura este doar abstinenta !?

  Resurse pentru profesionisti
 
"Informare si sensibilizare in problematica HIV/SIDA. - . Manual pentru uz didactic"

"Informare si sensibilizare in problematica HIV/SIDA.. - Ghid pentru serviciile de asistenta sociala "

  Sondaj
Crezi ca stii suficient de multe despre HIV/SIDA?
DA NU


Partenerii nostri:


Fundatia Romanian Children's Appeal

Guvernul Republicii Irlanda, Departamentul Development Cooperation Ireland